kép elhalványodik

2014. október 31., péntek

Különlegesség 2. rész

Köszöntök újból mindenkit!
Aki nem olvasta volna a címet annak megsúgom, hogy ez a bejegyzés az előző "különlegesség" folytatása. Itt megtudhattok néhány fontos információt magáról az ünnepről és ti is kivehetitek a részetek a munkából. :)

Honnan származik a halloween?
halloween ősi keltahagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt.

Miről is szól a halloween?
 A pogány kelta hagyományok közt szerepelt az őszi samhain ünnep, amit a kelta napisten tiszteletére rendeztek. Ekkor a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő kelták megünnepelték a kelta újévet, amely október 31. éjszakájára esett és megköszönték a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. A kereszténység elterjedésével később Halloweennek nevezett pogány kelta ünnep napjának éjszakája jelentette a sötétség kezdetét, mert a kelták úgy hitték, hogy a napisten Crom Cruach a halál és a sötétség istenének fogságába került. Október 31-én az újév előestéjén Samhain összehívta a halottakat, amelyek különböző formákban jelentek meg, ezek rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra.


Mi is az a töklámpás legendája?

Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O'Lantern nevű részeges kovácsról kapta. A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki inkább és ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög és a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, hogy ígéretet tett arra, hogyha leengedi az ördögöt a fáról, (mivel Jack életében sok rosszat tett) nem kerülhet, azaz nem engedi be a pokolba. Jack ekkor megengedte az ördögnek hogy lemásszon a fáról, aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt, mert a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, az örökké izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe tette, amit a nyugtalan lelkének szánt, világító lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a takarmányrépa lámpácskának a fényénél keresi a megnyugvását. 

Van néhány könnyen elkészíthető és mutatós dekoráció, illetve sütemény, amihez mindent megtalálhatsz otthonodban.

Az elsőnek a neve szellemkastély. Ezen a linken mindent megtalálhattok az elkészítésével kapcsolatban. Szerintem egy igazán jól kinéző, ehhez az eseményhez illő dekoráció.


A második egy süti lesz, aminek a neve igen találó véres boszorkányujjak.
Hozzávalók: 
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 20 dkg darált dió/mogyoró/mandula
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg mandulabél
  • 2 egész tojás 
  • piros lekvár
  • piros ételfesték

1. A lisztet, a vajat, a cukrot, a darált mandulát és a tojásokat gyúrd össze.
2. A tésztából ujjnyi vastag körül-belül 10cm-es rudakat sodorj.
3. A rudak közepére bütyköket formázz, ujj formájúra alakítsd és késsel barázdákat húzz rájuk. Az ujjak végére egész mandulaszeleteket nyomkodj.
4. Ezeket rakd egy tepsibe és előmelegített sütőben 170 fokon süsd meg.
5. Keverd össze a lekvárt és az ételfestéket, majd a kihűlt ujjak végére kenj belelő. (lásd a képen)



A harmadik apróságom is egy recept lesz, méghozzá a halloween-i mézeskalácsoké. 
Hozzávalók:
20 dkg méz
10dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojás
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
20 dkg porcukor átszitálva
1 tojásfehérje
ételszínezék

1. A mézet, a cukrot és a vajat összemelegítjük, de nem forraljuk fel. Kihűtöm. belekeverem a tojásokat és a fűszerkeveréket, majd a sütőporral elkevert lisztet. Először csak keverem, majd alaposan átgyúrom.
2.A tésztát legalább 30 percig pihentetem, majd a lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtom és kiszaggatom. 180 fokos sütőben nagyjából 10 perc alatt elkészül. Amikor teljesen kihűlt, megcsinálom a cukormázat. A porcukrot habosra keverem a tojásfehérjével, majd több részre osztom és összekeverem az ételfestékekkel. A mézeskalácsokat a színezett cukormázzal, csokigolyókkal, franciadrazséval, gumicukorral díszítem.


A következő linkeken találhattok még egyéb recepteket, amik szintén nagyon jól néznek ki és nagyon egyszerűen elkészíthetők.

Ha kedvet kaptatok bármihez is szívesen várom a képeket a szasza9934@gmail.com email címre. Remélem tetszett mindenkinek ez a halloween-i különkiadás, ha bármi kérdésetek, megjegyzésetek vagy egyéb közlendőtök van írjatok nyugodtan kommentet vagy email-t esetleg chat-en egy kis üzenetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése